Flabo blog

A megosztó Valentin nap

2022.01.29 14:06
Bolvári József
A megosztó Valentin nap

Érzelmekkel teli meghitt ünnep vagy pedig a forgalom növelése érdekében kitalált kereskedelmi fogás? Az egyik leginkább megosztó ünnep a Valentin nap.

Érzelmekkel teli meghitt ünnep vagy pedig a forgalom növelése érdekében kitalált kereskedelmi fogás? Az egyik leginkább megosztó ünnep a Valentin nap.

 

A szerelmes párok virággal, parfümmel, apró ajándékkal és üzenettel kedveskednek egymásnak február 14-én, Bálint napján. Ekkor tartjuk a szerelmesek ünnepét, amikor is kifejezzük a másik iránti mély érzelmeiket.

A legenda szerint a III. században élt II. Claudius császár úgy gondolta, hogy jobb katona válik a nőtlen férfiakból, mint a házasokból. Ezért megtiltotta, hogy a fiatal férfiak megházasodjanak. Egy Valentin nevű szerzetes úgy gondolta, hogy ez rendkívül káros nemcsak az erősebbik nemre nézve, de a nőkre és a társadalomra is. Ezért titokban összeeskette a hozzá forduló szerelmeseket. Az ifjú házasokat a saját kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. (Innen ered az ajándékozás hagyománya.) Amikor a császár rájött erre, bebörtönözte Valentint, aki összebarátkozott az egyik börtönőrével. Imáival visszaadta az őr vak lányának a látását. Kivégzése előtt „A te Valentinod” aláírással egy üzenetet küldött a lánynak. Ez a Valentin napi üzenetküldés legvalószínűbb magyarázata.

Afrikától Ázsiáig a világ minden táján elterjedt a Valentin napi ajándékozás és üzenetküldés hagyománya. Az angolok az 1400-as évek óta ünneplik ezt a napot, majd az angolszász területekről magukkal vitték Amerikába is. Európában a II. Világháborút követően az amerikai katonáknak köszönhetően lett széles körben ismert és ünnepelt. Magyarországon az 1990-es évek óta tartjuk a Valentin napot. A néphagyomány szerint, ha Bálint napján hideg és száraz az időjárás, akkor bőséges termés várható.

 

flabo parfüm valentin nap

Ennek a szép hagyománynak van egy negatív vetülete is

mely az ünneppel szembeni ellenérzések alapjául szolgál. Sokan nem abban látják a nap lényegét, hogy valamilyen aprósággal kedveskedjünk a másiknak, hanem másokat és önmagukat túllicitálva az ajándék mennyiségére, értékére helyezik a hangsúlyt. Ennek a folyamatnak egyetlen nyertese van, még pedig a kereskedők. A virágárusok, a parfümöket és az ajándéktárgyakat forgalmazók egymással versenyezve igyekeznek minél több vásárlót magukhoz csábítani és az ünnepet kihasználva minél nagyobb bevételre szert tenni.

Mint parfümöt forgalmazó online áruház természetesen örülünk annak, ha minőségi, márkás illatszerrel szeretnétek meglepni a kedveseteket. Ha tényleg ezt szeretnétek, szívesen segítünk a megfelelő illat kiválasztásában. Azonban meggyőződésünk, hogy az ajándék pénzben kifejezett értéke helyett sokkal fontosabb a másikkal töltött idő. Rohanó világunkban felértékelődik a kedvesünkre való odafigyelés, és a vissza nem fordítható és utólag nem pótolható együtt eltöltött idő.

 

Ha mértéket tudunk tartani az ajándékokat illetően, akkor ez a nap is visszanyerheti az eredeti funkcióját. Ha az ajándék helyett az ajándékozás és a megemlékezés kerül a középpontba, akkor egy olyan érzelmekkel teli ünneppel gazdagodhat a naptárunk, melyre rohanó világunkban egy kis nyugalom szigeteként tekinthetünk.

Webáruház készítés
olcsobbat.hu Topseller A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.