Sokan vagyunk olyanok, akik nem igazán szeretjük az év leghidegebb évszakát, a telet. Sokkal közelebb áll hozzánk a napfény, a homokos tengerpart eredeti illata, vagy egy közeli tóban való fürdőzés. Amikor pedig a bejárati ajtón kilépve megcsapja az orrunkat a hideg, akkor legszívesebben visszafordulnánk a jó meleg lakásba. Egy régi mondás szerint nincs rossz idő, csak nem megfelelően megválasztott ruházat. A folytatásban megpróbálom nektek megmutatni, hogy a késő ősz és a tél nemcsak az év leghidegebb, de a leghangulatosabb időszaka is lehet.
Sokan vagyunk olyanok, akik nem igazán szeretjük az év leghidegebb évszakát, a telet. Sokkal közelebb áll hozzánk a napfény, a homokos tengerpart eredeti illata, vagy egy közeli tóban való fürdőzés. Amikor pedig a bejárati ajtón kilépve megcsapja az orrunkat a hideg, akkor legszívesebben visszafordulnánk a jó meleg lakásba. Egy régi mondás szerint nincs rossz idő, csak nem megfelelően megválasztott ruházat.
A folytatásban megpróbálom nektek megmutatni, hogy a késő ősz és a tél nemcsak az év leghidegebb, de a leghangulatosabb időszaka is lehet.
A nyári hőségben gyakran nem tudunk mást enni, mint egy könnyű salátát. Azonban télen mindenki élvezheti a különböző ízű és illatú ínyencségeket. Teljesen elfogadott, ha a hideg hónapokban valaki felszed néhány kiló felesleget. Evolúciós szempontból nézve még egészséges is, hiszen a párnácskák megvédenek bennünket a hidegtől és egy esetleges téli betegség esetén előforduló energiaveszteségtől is. Ráadásul, ha néha-néha tudsz a friss levegőn mozogni, akkor annál jobb nem is történhet.
Ugye mindenki ismeri és szereti a forró italokat? A számos ízesítésnek köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára ideálisat őszre éppúgy, ahogy télre is. Az örök klasszikus a kakaó. Az igazi kakaót állítólag nem szabad keverni, hanem a valódi kakaóport ízlés szerint cukorral vagy mézzel ízesítve egy rövid ideig tejben kell felfőzni. Természetesen ún. téli, karácsonyi fűszerekkel is fokozhatjuk az íz- és illatélményt. Többek között a kardamon vagy a fahéj is tökéletesen illik hozzá. Létezik egy ún. delux változat is, amihez jó minőségű csokoládé szükséges, melyet egy pohár forró tejbe kell tenni rövid ideig, hogy megolvadjon. Ezt követően habverővel, vagy villával elkeverve máris elkészült. Isteni íze van!
Természetesen a csokoládé nélküli változatokat is készíthetünk. A forró tejet rengeteg módon lehet ízesíteni. A fent említett karácsonyi fűszereket por, vagy pedig eredeti formájukban is használhatjuk, de ne feledkezzünk meg a vaníliarúdról, vagy az ánizsról sem. A vállalkozó kedvűek, kipróbálhatják a rozmaringgal vagy levendulával ízesített tejet is.
A kakaó és a tej mellett ne feledjük el az igazi ősi őszi-téli italt, a teát sem. A különböző variációknak nincsenek határai. Téli fűszeres, fekete tea, roiboos, gyümölcstea változatok, és a sokféle panaszra is gyógyírt jelentő gyömbér is a lehetséges elkészítési módokat gazdagítja. Vásárolhatunk filteres teát, vagy készíthetünk növényekből, növényi részekből italt. Mindkettőnek meg van a maga előnye és rajongótábora.
A különféle ételek felsorolására nem rendelkezünk elegendő erőforrással.
Az azonban megállapítható, hogy a tél ideális időszak az újdonságok kipróbálására. Legyen szó bármilyen egytálételről vagy egy új kekszféleség kipróbálásáról, ne habozzunk vele él éljük át az ízélményt. Biztosak lehetünk benne, hogy sokkal jobban fog esni, mint a 30-35 fokos hőségben.
A hideg évszak ideális a wellnessezéshez is. A forró fürdő, a szauna vagy egy kiadós masszázs nem biztos, hogy a 30 fokos melegben olyan élményt nyújt, mint télen. Mindegy, hogy egy wellness szállodát keresünk, vagy pedig egy olyan fürdőt, mely rendelkezik szaunával, mindkettő kitűnő választás lehet. Ha nem szeretnél másokkal osztozni és egy csendes környezetben szeretnél kikapcsolódni, választhatod a saját otthonod, melyet hangulatos fürdővé alakíthatsz. Ha rám hallgattok, érdemes egy igazán jó minőségű illatos gyertyát vásárolni. Egyes igazán régi parfümházak is készítenek ilyeneket. Az illatintenzitás és a minőség tekintetében ezek a gyertyák össze sem hasonlíthatóak a drogériákban kapható társaikkal.
Meg kell említenünk a hóval borított táj látványát, mely egy-egy szerencsésebb karácsonykor elvarázsol bennünket. Ha az ég nem kék, hanem szürkés és felhős. Ha a fák csupaszak. Ha odakint mínuszok vannak, akkor is érdemes magunkat rávenni egy kis friss levegőn végzett testmozgásra, sétára. Nemcsak a vérkeringést, de a keringésünket is serkentheti. A téli napsugarak gyengécske ereje pedig a rossz hangulatunkra is jótékony hatással van. Mindezek után pedig milyen jól esik bemenni a meleg szobába és egy forró kakaóval kényeztetni magunkat, és egy régóta halogatott könyvet a kezünkbe venni.
A meleg szobában könyvet olvasva magával ragad az édeskés parfümünk lehengerlő illata. Annak a parfümnek, mely nyáron nagyon émelyítő volt. Már-már azon gondolkodtál, hogy, kár volt megvenni, mert egyszerűen képtelen vagy azonosulni vele. Olyan volt egész megjelenése, mintha egy idegen lenne a te világodban. Bármennyire is szeretted volna, hogy megtaláljátok a közös hangot, sehogyan sem sikerült. Azonban most, hogy az időjárás megváltozott, maga lett a valóságos csoda. A csábító illata melegséget áraszt. Ez a melegség átjárja az egész lényedet. Már nem fázik a lelked, nem fázik a kezed, nem fázik az arcod sem. Mindegy, hogy az édeskés vanília, az érett málna vagy pedig a pézsma jelenik-e meg először, de biztos lehetsz benne, hogy az orrodon keresztül a lelkedet is jobb kedvre deríti. Ahogy a tested kezd magához térni, és a parfüm egyúttal felébreszti a mélységekből újjáéledt érzelmeidet is, azon veszed észre magad, hogy mosolyogsz. Hirtelen eszedbe jut, és immáron igazolni látod, amit a flabo.hu-n olvastál: élmény a parfüm!
Forrás: https://www.parfumdreams.de/Blog/2016/12/05/so-wird-es-im-winter-richtig-gemuetlich