Flabo blog

Hamis parfüm - honnan, miért?

2020.11.07 12:00
Bolvári József
Hamis parfüm - honnan, miért?

A parfümök piacán állandóan aktuális kérdés az eredeti parfüm – nem eredeti illat. Mindenki hallott, mindenki foglalkozik vele, természetesen mindenki ért hozzá –hisz magyarok vagyunk-, de ennek ellenére rendszeresen beleszaladhattok abba, hogy hamis parfümöt kaptok. Egy korábbi bejegyzésben (Hamis vagy eredeti) már foglalkoztunk ezzel a témával, azonban most további szemszögből feszegessük ezt a sokak számára igen kényes témát.

A parfümök piacán állandóan aktuális kérdés az eredeti parfüm – nem eredeti illat. Mindenki hallott, mindenki foglalkozik vele, természetesen mindenki ért hozzá –hisz magyarok vagyunk-, de ennek ellenére rendszeresen beleszaladhattok abba, hogy hamis parfümöt kaptok. Egy korábbi bejegyzésben (Hamis vagy eredeti) már foglalkoztunk ezzel a témával, azonban most további szemszögből feszegessük ezt a sokak számára igen kényes témát.

Miért írunk róla?

Először is nézzük meg, hogy milyen következménye lehet annak, ha nem eredeti parfümöt használunk, így láthatjuk, hogy miért is kell foglalkoznunk ezzel a kérdéskörrel. A hamis parfümnek lehetnek súlyos (testi) és kevésbé súlyos következményei is. Súlyos alatt azt értem, hogy a tisztázatlan és követhetetlen összetevők miatt okozhatnak betegséget, allergiás reakciókat, vagy bőrproblémákat. Előfordulhat, hogy viszketni fog a bőröd tőle, de egy erősebb összetevő akár több nap alatt meggyógyuló bőrpirt, bőrbetegséget is okozhat. Minden mondatban feltételes módot használtam. Ez nem véletlen, ugyanis nem mondhatjuk biztosan, hogy súlyos testi következményei lesznek.

Az esetek többségében a hamis parfümöknek „csak” a kevésbé súlyos hatásaival találkozunk. Ezek azonban lelkileg sokszor jobban megviselnek, mint a testi tünetek. A kevésbé súlyos tünetek közé sorolhatjuk a következőket:

  • Csalódunk, mert nem a megszokott illatot kapjuk. Várjuk a kedvelt illatot, azonban a kibontás után az élmény helyett csalódásban lesz részünk, mert ami megérkezett, az valami egészen más.
  • A kifizetett vételárat elveszítjük, többlet kiadásunk keletkezik. A terméket kifizettük és meg is érkezett, azonban mivel nem a várt parfümöt kaptuk meg, így kell vennünk egy másikat is.
  • A becsapás okozta lelki teher feldolgozása. Senki sem szereti, ha megkárosítják, jóhiszeműsége ellenére becsapják. Ennek feldolgozása a kevésbé szerencsések számára nem megy könnyen. Lassan jutnak csak el a beletörődés fázisába.
  • A saját jóhírünket is kockáztatjuk, amennyiben a kiválasztott parfümöt ajándéknak szántuk. Egy hamis parfüm nem a gondoskodás és tisztelet jelképe, sokkal inkább a kisstílűséget testesíti meg.

 

Nagyon sok helyen kaphattok „tuti” tippeket arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet kiszűrni egy parfüm eredetiségét.

Elárulom, hogy az esetek többségében ezek a tippek csak iránymutatásként használhatóak. Attól, hogy egy parfümöt hamisnak vélsz, még egyáltalán nem biztos, hogy valóban az. Ugyanis, mint tudjuk, a parfümök másként viselkednek reggel és másként este. Másként tavasszal és másként nyáron és a sort még hosszan folytathatnánk úgy, hogy nem beszéltünk a gyártó általi apró változtatásokról.

Viszont vannak olyan helyek (pl: https://kedvezoparfumok.xyz), amikor 100%-os biztonsággal megállapítható, hogy nem eredeti illatot fogsz kapni.

Aki kicsit otthonosan mozog a divat világában, csodálkozik azon, hogy ennyire egyértelmű helyzet ellenére hogyan tudnak mégis működni, ugyanis

  • az oldalon érezhető, hogy géppel fordították le, nem helyeztek hangsúlyt a magyaros megfogalmazásra.
  • az oldalon feltüntetik, hogy ha elégedetlen vagy a termékkel, egy amerikai címre küldheted vissza. Ez nem azt jelenti, hogy ők ott működnek, de elrettenti a vevőt attól, hogy valóban visszaküldje.
  • az oldalon nagyon nehezen találhatsz elérhetőséget, és amit találsz, azon sem elérhetőek. Egy telefonszámot feltüntetnek a kiküldött termék dobozán, azonban az nem hozzájuk tartozik. Ezek mind-mind sértik a magyar jogszabályokat és a vásárlók érdekeit is.
  • a termékekből csak egyféle kiszerelést árulnak és azok is mind egy árban vannak, ráadásul ez az ár a reális piaci árnak töredéke.(!)

 

Az egyértelmű jelek ellenére mégis sokan vásárolnak tőlük. Amíg kereslet van a parfümjeikre, addig virágozni fog a hamisítás is, amelyben Közép-Európában vezető szerepet töltünk be. Ez nem azt jelenti, hogy minden hamisítványt Magyarországon készítenek, de az itt készítettekkel ellátják a környező országokat, például Szerbiát is. Mindeközben hazai kereskedők nagy tételben vásárolnak Szlovákiából, és árasztják el a magyar piacot.

 

Véleményem szerint a nagynevű drogériák és webáruházak nem tartoznak a fenti körbe. Ők mind-mind tudják, hogy a parfümgyártás legalább akkora üzlet, mint a hamisítás. Köztudott, hogy egy jó nevű, márkás, 20.000 Ft körüli parfüm előállítása 1-2 ezer Ft-ba kerül. Ehhez jönnek hozzá a jogdíjak, a kereskedéssel megbízott nagy cégek (Coty, Puig, Loreal stb.), és nem utolsó sorban a haza nagykereskedők árrései. Ez utóbbi sok esetben magasabb minden más haszonkulcsnál. Konkrét számokban ez azt jeleni, hogy a 2000 Ft-os előállítási árat a nemzetközi kereskedők feltornázzák 4-5-6 ezer Ft-ra, a nagykerek pedig 13-15 ezer Ft-ra. A kiskereskedőnek maradó 20-30% pedig a végső árat adja. Ezek az arányok természetesen módosulhatnak, ha például a nagykereskedő kiskereskedelmi tevékenységével is a piacra lép. Ehhez képest, ha a hamisítványt előállítják 1–2 ezer Ft-ból és értékesítik 6-7 ezer Ft-ért egyetlen kereskedő közbeiktatásával, akkor a kiskereskedelemben nagyobb árrés maradhat.

 

A parfümhamisítást ti, vásárlók tudjátok megállítani. Ne vásároljatok a fenti webáruházból!

 

Ezenkívül még egy pár érdekességre szeretném felhívni a figyelmeteket:

- Fontos a webáruház kinézete is. Ha a webáruház összecsapottságot sugall, az lehet, hogy nem véletlen.

- Ha valamelyik árösszehasonlító oldalon azt látjátok, hogy egy konkrét terméket 10-12 ezer Ft-os áron kínálnak az üzletek, de van egy bolt, aki néhány ezer Ft-tal olcsóbban tudja adni, akkor már gyanakodjatok.

- Ha az árösszehasonlítón egy üzlet sok-sok termék tekintetében a legjobb árat kínálja, szintén legyen gyanús.

- Minden esetben nézzétek meg, hogy van-e telefonos elérhetősége és probléma estén hazai címre kell-e visszaküldenetek a terméket. Megsúgom, hogy ha nem hazai címet adnak meg, akkor a vitás ügy rendezésére hivatott Békéltető Testület sem fog tudni mit kezdeni velük.

 

A fentieket összegezve azt kérem, legyetek óvatosak és körültekintőek, hogy a megvásárolt parfümöt a legnagyobb megelégedettséggel használhassátok és megbizonyosodhassatok a hitvallásunkról: élmény a parfüm!

Webáruház készítés
olcsobbat.hu Topseller A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.