Flabo blog

Illatok és állatok

2021.08.07 19:20
Bolvári József
Illatok és állatok

Az illatok fontos szerepet töltenek be az emberek között, azonban az állatok életét még inkább befolyásolják. Sokuknál sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a látásuk, vagy hallásuk. Ez az állítás különösen igaz azokra, melyek igen kifinomult szaglószervvel rendelkeznek.

Az illatok fontos szerepet töltenek be az emberek között, azonban az állatok életét még inkább befolyásolják. Sokuknál sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a látásuk, vagy hallásuk. Ez az állítás különösen igaz azokra, melyek igen kifinomult szaglószervvel rendelkeznek.

A kutyák és a macskák szaglósejtjeinek száma többszöröse az emberének, így genetikailag is alkalmasak arra, hogy az orruk legyen a legfontosabb érzékszervük és természetesen saját ízlésvilággal is rendelkeznek.

Az ember legjobb barátja például kimondottan szereti a levendula illatát, mely megnyugtatja őket. Éppen ezért a kutyák számára készített termékek esetében előszeretettel használják összetevőként. Hasonló a helyzet a kókusszal és a gyömbérrel, mely szintén számos sampon és jutalomfalat összetevője ma már. Ennek az az oka, hogy illatuk ellazítja őket, ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabbak lesznek. A sokoldalú vanília kis mennyiségben szintén az egyik kedvencük. Az édeskés aromája nagymértékben növeli a komfortérzetüket, ezért például egy vihar esetén kimondottan jótékonyan hathat rájuk. Mindezek persze fel sem érhetnek a gazdi saját testszagával. Kutatások során megállapították, hogy ez az illat gyakorolja a legintenzívebb hatást a négylábúakra.

A női vagy férfi parfüm azonban nem tartozik a kutyák kedvenc illatai közé. Bármilyen exkluzív illatszert is vásároltunk, az ebek nem fogják szeretni, hiszen aromájuk elfedi az általuk annyira imádott emberi testszagot, ezáltal a gazdi szaga is megváltozik.

Néhány fűszernövény illetve virág illata hasonló hatást gyakorol a macskákra

A macskagyökér kimondottan eufórikus hatást fejt ki és fokozza a játékösztönüket. Ezt kihasználhatjuk olyan esetekben, ha szeretnénk házi kedvencünket egy játékhoz, vagy kaparóoszlopoz, esetleg valami máshoz hozzászoktatni. Ennél is erőteljesebb pozitív reakciót vált ki néhány cicából a japán sugártoll vagy más néven ezüstbor. A tatár lonc bogyói mérgezőek, azonban a levelei és az ágai olyan illóolajokat tartalmaznak, melyek enyhén édeskés illata csábítja négylábú kedvenceinket. A macskacsíra aromás leveleit fűszerként is használják a keleti konyhaművészetben, illetve a macskák számára is vonzóak.

Néhány illattal azonban ki lehet őket kergetni a világból. Ezek közé tartozik a teafa olaj, a kávé és a mentol is. Különösen riasztja őket a fokhagyma és a hagyma szaga, melyet a cicák igyekeznek elkerülni. A tisztítószerek és az ecet kellemetlen szaga sem tartozik a kedvenceik közé. Mivel a házi kedvencek orra is igen érzékeny ezért a parfüm használattal is érdemes óvatosan bánnunk. Különösen igaz ez, ha új illatszerrel leptük meg magunkat. Kísérleteznünk kell, hogy a kis ház tigris hogyan reagál rá.

Négylábú kedvenceinken kívül természetesen minden más állat számára is léteznek vonzó és kevésbé vonzó illatok. Igaz ez a vadállatokra éppúgy, mint a házi állatainkra is. Amennyiben ismerjük ezeket az illatokat, akkor akár használhatjuk is a megfelelő hatás elérése érdekében. A méhészek például mézzel csalogatják a méhecskéket. Ha távol szeretnék tartani maguktól, akkor pedig a füstön kívül a gázolaj vagy az ecet szúrós illatával érhetik ezt el. A különböző parfümök izgatólak hatnak a méhekre, ezért használatukat célszerű kerülni amennyiben a közelükbe megyünk.

Mi emberek kimondottan szeretjük a parfümöket és köztudott, hogy a csábítás valódi, működő eszközeként használhatjuk őket, azonban kedvenceinkre egészen más hatást gyakorolhatnak. Ezt vegyük figyelembe a parfüm használat esetén.

 

 

Webáruház készítés
olcsobbat.hu Topseller A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.