Flabo blog

Melyik maszk véd jobban?

2020.04.02 17:34
Bolvári József

Rengeteg információval találkozhattok az interneten a különböző típusú arcmaszkokkal kapcsolatban. Rengeteg helyen hosszasan taglalják, hogy melyik mennyire véd, melyik jó, melyik nem. Engedjétek meg, hogy most egy személyes hangvételű cikk keretében megosszam a témával kapcsolatos saját véleményem.

Rengeteg információval találkozhattok az interneten a különböző típusú arcmaszkokkal kapcsolatban. Rengeteg helyen hosszasan taglalják, hogy melyik mennyire véd, melyik jó, melyik nem. Engedjétek meg, hogy most egy személyes hangvételű cikk keretében megosszam a témával kapcsolatos saját véleményem.

Hiszek a tudományban

Elhiszem, hogy az FFP jelöléssel rendelkező maszkok nagyobb védelmet nyújtanak a vírusokkal szemben, az ilyen jelöléssel nem rendelkező orvosi, vagy textil szájmaszkokkal szemben. Elhiszem, hogy az FFP3-as arcmaszk jobban véd, mint az FFP2-es. Elhiszem azt a sok-sok információt, mely arról szól, hogy melyik maszk hány mikron nagyságú vírus mozgását képes megakadályozni. Elhiszem azt is, hogy ezáltal a vírusok 95%-a, 98%-a vagy akár a 99%-a is kiszűrhető. De mindennél sokkal jobban hiszek abban, hogy az emberek nem buták!

Pontosan tudjuk –hisz a hírekben, tévében, interneten stb. állandóan ezt halljuk-, hogy Magyarországon kevés a szájmaszk. Állandóan várjuk, hogy érkezzenek Kínából. Ami pedig megérkezik, azt elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják (helyesen!), ha véletlen mégis marad, azért pedig a „megszokott normál ár” többszörösét kérik el a kereskedők. Egyre több büntetés végrehajtási intézményben varrnak napi 24 órában egyszer használatos szájmaszkokat, de ez is kevés a szükségletek kielégítésére. Hiszen, ha pl. 5 millió darab elkészül, az pont az ország felének lenne elegendő egyszeri használatra.

De mi lesz az ország másik felével?

A fenti problémák kiküszöbölésének tökéletes alternatívája a textil szájmaszk. Tudom, nem véd annyira mint az FFP (akármilyen) arcmaszkok. Viszont jobban véd, mint a semmi, és ha az emberek okosan választanak, képesek vagyunk használatukkal megakadályozni a vírusok átadását. Ugyanis a textilmaszk tökéletesen ellátja azon funkcióját, hogy

 • az enyhe tünetekkel rendelkező, vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek.

 • csökkentik a vírusok légutakba való bejutását. A vírus nagyságú részecskéket nem képesek megszűrni, de a való életben a vírusok nagyon ritkán szállnak egyenként a levegőben. Ha porhoz vagy csepphez tapadnak, akkor a textilmaszk már képes megakadályozni az átjutásukat.

 • viselése csökkenti a szennyezett területekkel való érintkezést azáltal, hogy a kezünkkel nem érintjük meg közvetlenül a szánkat, az orrunkat vagy az arcunkat.

 • figyelmezteti a környezetünkben levőket a megfelelő távolság betartására. Ne felejtsük el, hogy ajánlott 1,5-2 méteres távolság betartása.

 • 60-90 fokon történő kimosásával a benne levő vírusok elpusztulnak. Különösen ajánlott az első használat előtt 90 fokon kimosni és ezt követően kivasalni.

 • nem utolsó sorban mivel itthon készülnek, vásárlásukkal a hazai emberek számára adunk munkát.

A fenti állítások forrása:

Ha valaki szeretne még többet tenni az egészsége megőrzéséért, szeretne még biztosabbra menni, akkor

 • figyeljen arra, hogy 1 vagy 2 rétegű textilből készült arcmaszkot vásárol-e? Értelemszerűen a 2 rétegű nagyobb biztonságot nyújt.
 • figyeljen arra, hogy az a maszk honnan származik. A szomszéd néni mindig olcsóbban tud varrni a 15 éve otthon levő anyagaiból. De nem biztos, hogy az az anyag nem fog szétszakadni 2 nap után az elöregedése miatt. Ha gyakorló ruhaipari szakemberek készítik, biztosak lehetünk abban, hogy tartós, kiváló minőségű magyar terméket vásárolunk.
 • figyeljen arra, hogy milyen anyagból készül? Ha biztosra szeretnénk menni, válasszunk vászonból vagy orvosi vászonból készült textil szájmaszkot.
 • figyeljen arra, hogy a maszk hány fokon mosható? 40 fokon való mosás tökéletes a hétköznapi ruháinknak, azonban a vírusok nem pusztulnak el ilyen hőfokon. Ahhoz legalább 60 fokra van szükség. A maszknak ezt bírnia kell!
 • figyeljen arra, hogy esztétikus legyen. Ne kelljen szégyenkeznünk az utcán. Bár tudom, hogy a mostani helyzetben a külcsín másodlagos, de higgyük el, nem kell kompromisszumot kötnünk!

Mindezek miatt döntöttünk úgy a flabo-nál, hogy csakis a legkiválóbb minőségű, 2 rétegű hazai szájmaszokokat veszünk fel a kínálatunkba. A vásárlók egészségének megóvása miatt elengedhetetlen, hogy termékeink 90 fokon moshatóak legyenek, illetve igény szerint vasalhatóak is. A méretük és esztétikus kialakításuk miatt kényelmes viseletet biztosítanak mindenki számára.

Ha ezek után textilmaszk vásárlása mellett döntünk, bártan választhatjuk a flabo.hu kínálatában is megtalálható vászonból készült magyar szájmaszkokat, melyeket megtaláltok a következő oldalon: https://flabo.hu/szajmaszk.hu

Webáruház készítés
olcsobbat.hu Topseller A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.